Sonia Hedstrand – Ukiyo Diary - One Month in the Floating World
Sonia Hedstrand
Ukiyo Diary - One Month in the Floating World
I rollen som den samvetslösa fotografen Amanda iscensätter Sonia Hedstrand den traditionella manliga rollen som fotograf. Amanda har rest till Japan, närmare bestämt till Tokyos nöjeskvarter som av japanerna traditionellt kallas ukiyo, den flytande världen. I stora konstnärers efterföljd är hon på jakt efter en vacker musa som ska kunna inspirera henne till mästerverk. Hon letar efter honom i nattlivets vimmel, där unga killar säljer sig själva som sällskap till ensamma kvinnor, som geishor gjort till män i århundraden.
Amanda utger sig för att var moraliskt ansvarsfull, noga med att inte ”stjäla” bilden av den andre utan ger den tillbaka till objektet för bilden. Men hela skeendet filmas med dold kamera av hennes assistent. Amanda erövrar de labyrintiska miljöerna kring Shinjukus station med sin blick, men finner sig snart vara indragen i ett system där hon endast är en bricka i en visuell tafatt-lek som ingen kan vinna.
Ukiyo Diary är ett multimedia-verk bestående av polaroidfoton, video, performance, upphittat rörligt material och intertexter från olika litterära källor. Ukiyo Diary rör sig mellan dokumentär och iscensättning och utspelas i en sorglig serviceindustri som präglas av förutbestämda rollspel och maktrelationer. Det är även en undersökning av hur långt konstnären kan gå för att förverkliga sin vision, i en tid då gränserna för personlig integritet förskjutits. Verket finns även som en 700-sidig filmroman.
Gunilla Muhr – Verksamhetschef och curator
Vernissage torsdag den 9 feb, kl 17-20 på galleri CFF – Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44, Stockholm. Öppettider: ons-fre, kl: 12-18, lör-sön, kl: 12-16. Utställningen pågår t o m den 5 mars.
Konstnärssamtal måndag den 27 feb, kl: 18.00 (bar och smörgås från kl 17.30).
Parallellt visas separatutställningen Beneath av Catharina Gotby i lilla galleriet.
Sonia Hedstrand är konstnär, filmare och skribent. Hennes praktik berör frågor om den kvinnliga flanören, kamerans makt i relation till underliggande strukturer i samhället och konsthistorien, samt ett undersökande av den resande konstnärens roll i ett globaliserat konsumtionssamhälle.
CFF stöds av Kulturrådet, Landstingets kulturförvaltning, Kulturförvaltningen Stockholm stad och Helge Ax:son Johnsons stiftelse.