Fotografi & forskning
Centrum för fotografi, CFF, bjuder in dig och de lärosäten som arbetar med fotografi och forskning.
CFF vill göra en utställning och arrangera en programverksamhet som undersöker tendenser inom ny svensk fotografisk forskning. Med ett symposium och en utställning vill vi skapa en dialog mellan forskning och samhället.
Inbjudan till uppstartsmöte 18 juni 2019 kl. 10–15, galleri CFF, Tjärhovsgatan 44, Stockholm.
Kanske är du verksam på en av landets konsthögskolor eller inom andra ämnen på högskolor och universitet. Exempelvis som doktorand, doktor, postdoktor eller med senior forskning inom fotografi och närliggande ämnen. Vi vänder oss även till studenter vid svenska högskolor och yrkeshögskolor, etablerade aktörer på det fotografiska och konstnärliga området liksom till den fotografiintresserade allmänheten.
De fotografiska och konstnärliga utbildningarna har förändrats mycket under de senaste årtiondena; på högskolorna framväxten av mastersutbildningar sedan 1990-talet och efter sekelskiftet 2000 har doktorandutbildningarna tillkommit inom det konstnärliga fältet.
Efter doktorsdisputation finns sedan ett par år en så kallad ”postdok” då den nydisputerade kan få en ofta tvåårig forskningstjänst eller ett stipendium och lärosätena ser gärna internationella sökanden.
Vilka forskningsprojekt är just avslutade eller de facto på gång? Det så kallade området ”art and reserach” är ett eftersatt område, ett område vi gärna vill uppmärksamma. Likaså vill vi lyfta fram forskning om vårt fotohistoriska arv.
Utställningen Fotografi & forskning I:
Preliminär utställningsperiod den 11 september – 4 oktober 2020. Utställningen bygger på ”open call” till doktorander, doktorer, postdoktorer m fl. Vernissage preliminärt den 11 september 2020 kl 17-20.
Programverksamhet Fotografi & forskning II:
Symposium preliminärt den 12-13 september 2020 med tre internationella key note speakers, panelsamtal och artist talks, gruppdiskussioner och samtal. Två heldagar med gemensamma aktiviteter skapar möjligheter för informellt nätverkande. Inbjudna är utställande forskare och konstnärer från de respektive lärosätena samt en fotografi-intresserad publik allmänhet. Under perioden gärna 25-50-75% ventileringar, artist talks, boksläpp, workshoppar, föreläsningar och panelsamtal. En nätbaserad kanal kommer förhoppningsvis att sända och spela in hela programverksamheten.
För att utforma innehållet bjuder vi in till ett uppstartsmöte och rundabordssamtal den 18 juni 2019 kl. 10–15 (inklusive lunch). Exempel på frågor: Vilka är viktiga tendenser inom fältet? Vilka personer kan bjudas in, t.ex. internationella key note speakers? Hur ser internationaliseringen av den svenska fotografiforskningen ut? Vilka aktörer skapar nya möjligheter för fotografisk forskning?